K Belgesi Nedir?
Ulaştırma bakanlığı kapsamın da çıkartılan K Belgesi, Kamyon , kamyonet ve Tır cinsi yük taşımacılığın da kullanılan araçlara verilir. İş iştigaline göre yetki belgesi verilir. Firmalar bu yetki belgesi olmadan taşımacılık yapmazlar.
K Yetki Belgesi : Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir. Taşımanın şekline göre 3’e ayrılmakta araçların türüne ( Kamyon- Kamyonet ) göre de ikiye ayrılmaktadır.
K1 Belgesi : Ticari amaçla Eşya Taşımacılığı yapacaklara, Şirketler için 110 ton azami yüklü ağırlığı toplamı, şahıslar için 30 ton azami yüklü ağırlı toplamı şartı uygulanmaktadır. Bu şartları sağlamadıkça k belgesi alamazlar.
K1* Belgesi : (Yıldızlı K1 Belgesi ) – (İl içi ) Ticari amaçla il içinde kamyonetlerle yapılan taşımaları kapsamaktadır.
K2 Belgesi : Yalnızca kendi esas iştigal konusu ile alakalı eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilmektedir.
K2* Belgesi : ( Yıldızlı K2 Belgesi ) (3,5 ton altı araçlar) : Yalnızca kendi esas iştigal konusu ile alakalı kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilmektedir.
K3 Belgesi : Ticari amaçla Ev ve Büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilmektedir.
Yük Nakli Ticari
►Araçlarının kullanım amacı yük nakli husisi olanlar vergiye tabi değillerse ve herhangi bir ticari taşıma yapmıyorlarsa k belgesi almak zorunda değildirler. Hangi araçlar k belgesi almalı sorusunun cevabı için bizimle iletişime geçiniz.
►Yük nakli ticari olan araçlar şirket adına kayıtlıysa yada şahıs adına kayıtlı olupta araçla ticari amaçlı taşıma yapılıyorsa k belgesi alınmalıdır.
►Yol Kenarı Denetim İstasyonları , trafik denetleme ekipleri ve ya jandarma trafik ekipleri tarafından ceza kesilmektedir.
Dikkat: K Belgesi cezası 1,605 TL’dir.