Psikoteknik Belgesi Nedir?
Bu soru sıklıkla sorulan bir sorudur. Psikoteknik belgesi adından da anlaşılacağı gibi sürücünün fiziksel ve ruhsal bakımdan ticari araç kullanmasın da bir mani olup olmadığını ölçen bir makinadır. Sürücü adayının reflekslerini, algısını ve sinirlerini kendi uygulama ve yöntemleriyle ölçüp raporlar. Bu rapor kişinin sürücü olup olamayacağı hakkında değerlendirmelere sahiptir. Bu değerlendirmeler belirli bir ölçülerin üzerin de olması gerekir ki kişiye olumlu bir rapor çıksın.
Nereler de kullanılır ?
Ticari araç kullanan şöforler de (Taksi), Servis minibüslerin de, Kamyon ve kamyonet tipi yük taşıyan araçlar da, ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan otobüsler ve minibüslerin de sürücünün bulundurması gereken belgedir.
Psikoteknik belgesi nerden ve nasıl alınır ?
İl Sağlık Müdürlüğünün yetki verdiği psikoteknik merkezlerinden alınır. Kişi önce den psikoteknik merkezlerinden randevü oluşturur daha sonra psikiyatris eşliğinde makinaya girer.
Psikoteknik belgesinin süresi nedir ?
Psikoteknik belgesinin 5 yıllık bir süresi vardır. Beş yıl sonra aynı uygulama tekrar yapılır.
SÜRÜCÜLERDE ARANILACAK ŞARTLAR İLE DEĞERLENDİRME VE MUAYNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
MADDE 1-(1) Sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerini objektif yöntemlerle ölçmek üzere açılacak psikoteknik merkezlerinin nitelikleri, faaliyetleri, ruhsatlandırılması ve denetimleri ile psikeyatri muayenesi ile ilişkin usul ve esasları belirtmektedir.
Kapsam
MADDE 2-(1) Kamu ve özel sağlık kurum/kuruluşları bünyesinde veya müstakil olarak açılacak psikoteknik değerlendirme merkezlerini psikiyatri muayenesi yapan gerçek kişileri ve sağlık kurum/kuruluşlarını değerlendirmeye tabi tutulacak sürücüleri kapsar tanımlar
MADDE 3-(1) Bu usul ve esaslarda geçen;
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Genel Müdür: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürünü,
ç) Genel Müdürlük: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
d) Kanun: 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununu,
e) Merkez: Psikoteknik değerlendirme yapmak üzere Müdürlükçe ruhsatlandırılmış ve bu usul ve esaslara uygun olarak faaliyet gösteren psikoteknik değerlendirme merkezlerini,
f) Müdürlük: İl Sağlık Müdürlüğünü,
g) Değerlendirme: Değerlendirmeye tabi tutulacak sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; kişilik, tutum ve muhakeme gibi özelliklerinin bilgisayar destekli testler aracılığı ve gerektiğinde diğer test yöntemleri ile psikolog tarafından yapılan değerlendirmeyi,
ğ) Test cihazı: Yetkilendirilmiş meslek kuruluşu tarafından norm onayı verilmiş bilgisayar tabanlı psikoteknik değerlendirme test sistemini içeren TSE/CE belgeli cihazını,ifade eder.
Nasıl Uygulanmaktadır ?
Randevü Alınmadan Psikoteknik Cihazına giremezsiniz.
1. aşama: Psikoteknik Değerlendirmede, sürücü önce uygulamayla ilgili bilgilendirilir ve psikolog eşliğinde mevzuata uygun sistem ve yazılımlar kullanılması suretiyle teste alınır
2. aşama: Testi takiben psikiyatri uzmanı doktor tarafından yapılacak olan muayenedir ki bunu müteakiben, doktorun vereceği Psikoteknik raporu il sağlık müdürlüğünce görülür ve onaylanır. Sonucunda Psikoteknik Değerlendirme Kartı düzenlenerek raporla birlikte hak sahibine verilir.
Testin Süresi ve Sonucu: Sürücülere uygulanan testin süresi ortalama bir saattir. Testin bitiminde sonuç anında öğrenilebilir.
Psikoteknik Raporu ve Kartı: Sürücüye uygulanan test ve psikiyatrik muayeneden sonra elde edilen bulgular ve uzmanın görüşünü belirtir rapor, onaylanmak üzere il sağlık müdürlüğüne sunulmaktadır. Ayrıca sürücü için ehliyetle aynı boyutlarda ve yapılan değerlendirmenin özetini tanımlayan bilgilerin bulunduğu plastik kartın basımına başlanmaktadır. En sonunda kart ve il sağlık müdürlüğünden onaylanmış psikoteknik değerlendirme belgesi başvuru sahibine teslim edilmekte ve süreç tamamlanmaktadır.
İstenilen belgeler
• Ehliyet Fotokopisi
Psikoteknik Yenileme işlemi 5 yılda bir yapılmaktadır
İletişim: 0(216)4669476 Cep:0(533)6293482 / 0(544)6293482