ÜDY Belgesi 4925 sayılı kanun gereği ticari faaliyette bulunan şirketlerin çalışanlarında bulunması gereken bir mesleki belgedir. Yani taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren tüzel yada şahıs firmalarının alması gereken, taşıma sektörüne göre değişen bir mesleki belge. Kişin kendi adına aldığı mesleki yeterlilik türüdür. İster yolcu taşımacılığında faaliyet gösterin isterseniz yük veya kargo türüne göre bu mesleki belgeye sahip kişileri istihdam etmeniz gerekir.
Şirketinize 4925 sayılı kanun kapsamında almış olduğunuz yetki belgenizin (K1/L1-2 / D1-2-3 vs) mevzuatında bu belgeye sahip olan kişiyi istihdam etmenizi ister, aksi takdir de her ay düzenli 3553 TL’ye varan cezaya maruz kalırsınız.
Fakat bu mesleki belgelerin alınması ODY için 90 saat ve ÜDY için ise 120 saatlik yüz yüze eğitimler gerektirir. Bunun içindir ki ODY ve ÜDY belgeleri alınması kolay bir belge türü değildir.
ÜDY Türleri
- ÜDY1 Belgesi: Uluslar Arası Yolcu Taşımacılığı Yapan firmalar için.
- ÜDY2 Belgesi : Yurt içi Yolcu Taşımacılığı yapan firmalar için.
- ÜDY3 Belgesi: Uluslar Arası Yük Taşımacılığı yapan firmalar için.
- ÜDY4 Belgesi : Yurt İçi Yük Taşımacılığı yapan firmalar için.
ÜDY Belgesini Kimler Almalı ve Şartları
Taşıma sektöründe çalışan ve bu sektörde kariyer yapmak isteyenlerin mutlak bulundurması gereken bir belge türüdür ÜDY ve ODY Belgesi. Tabi bu yetki belgesini almak için bazı şartların kişide bulunması gerekir. Bunlar aşağıda yazmaktadır.
Ulaştırma bakanlığını taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalardan taşıma sektörüne göre araçlarına yetki belgesi almasını zorunlu kılar. Almış olduğu belge türüne göre de ODY-ÜDY Belgesi sahip kişileri firmasında istihdam etmesini ister.
Üst Düzey Yönetici belgesi alım şartları;
- Kişinin lise mezunu olması.
- Kaçakçılık ve Uyuşturucudan sabıkası bulunmaması. ( İlgili Maddelere Bakınız)
- En az 18 Yaşında olunması aranır.
Kayıt Evrakları
- Biometrik Foto
- Kimlik Fotokopisi
- Sabıka Kaydı
- Diploma Fotokopisi