SRC Belgesi yük ve yolcu taşımacılığın da şoförün bulundurması gereken mesleki belge türüdür. 4925 sayılı Kara yolu taşıma kanunu ve kara yolu taşıma yönetmenliğine göre şoförün mutlak bulundurması gereken ve olmaması halin de araç sahibi ile şoföre cezayı yaptırma sebep olan yetki belgesi türü diye biliriz.
Başvurunuzu bize yapın SRC Belgesi sorun olmasın…
Kapsamlı Bilgi için SRC Belgesi sayfamızı ziyaret edin.
SRC Yetki Sınıfları
- SRC1 Belgesi; Uluslararası ve Yurt için geçerli, yolcu taşımacılığı yapacak şoförler için.
- SRC2 Belgesi; Yurt içi geçerliliği olan, uluslararasını kapsamayan, yolcu taşımacılığı yapacak şoförler için.
- SRC3 Belgesi; Uluslararası ve Yurt için de geçerli, Yük taşımacılığı yapacak şoförler için.
- SRC4 Belgesi; Yurt içi geçerli olan, Uluslararasını kapsamayan, yük taşımacılığı yapacak şoförler için.
- SRC5 (ADR) Belgesi; Tehlikeli madde ( Yanıcı, Yakıcı, Parlayıcı, Patlayıcı Madde) taşımacılığın da şoförün bulundurması gereken.

Her SRC Belgesi türünün eğitim saatleri, fiyatları, konu başlılıkları farklılık göstermektedir. Kapsamına göre eğitimleri vardır. Acılımı sürücü belgesi olarak geçer. Kara yolu taşıma yönetmenliğinde yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak geçer. Bu sebepten bu araçları kullanan bütün şoförlerin bu belgeyi alma zorunluluğu vardır.
SRC Cezaları
Sürücüye Kesilen ceza; 350 TL SRC teknik şartlar kapsamın da ruhsat sahibine 885 TL ceza kesilir ve firmanın yetki belgesine 5 uyarı ceza puanı olarak yetki belgesine cezayı işlem uygulanır bu da 450 TL’dir. Bu yetki belgesine kesilen ceza yetki belgesinin yenilemesin de çıkar ve ödenmedikçe yetki belgeniz yenilenmez. Araçlarınızın ticari faaliyetini durdurmak zorunda kala bilirsiniz.

SRC5 (ADR) Belgesi
Bu yetki belgesini almak isteyen sürücü 19 saatlik bir eğitimden geçer. Temel ve tanker olarak kendi için de iki sınıfa ayrılır. Sadece tanker eğitimi 13 saatlik bir eğitimdir. Temel + Tanker istendiğin de 19 saatlik bir eğitim uygulanılır. Sınavlarını Ulaştırma bakanlığı düzenlemektedir. Senede dört defa bakanlığın belirlediği tarihler de ve 3 ayda bir yapılmaktadır. Diğer SRC Belgelerine göre daha uygun bir fiyatı vardır ( 750 TL). Sınav ücreti 120 TL’dir.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı.
SRC4 veya SRC3 Belgesine sahip olmayan kişiler SRC5 (ADR) yetki belgesini alamazlar. Ceza tutarları aynıdır. 350 TL şoföre, 885 TL ruhsat sahibine uygulanır.
İrtibat: 0(216)4669476 Cep: 0(533)6293482
[wpforms id=”1302″ title=”true”]